Bitcoin, herhangi bir merkez bankasının basmadığı ancak ülkelerin para birimleriyle alınıp satılan, bir yatırım aracı olarak kullanılabilen 2009 yılında Satoshi Nakamoto tarafından yaratılan bir sanal paradır.
Aracısız ve bağımsız
- Bitcoin’le yapılan ödemeler ve transferler kişiden kişiye yapılıyor. Ödemeye aracılık yapan otorite yok
- İstediğiniz zaman dünyanın istediğiniz bir yerine aracısız para göndermeniz mümkün. Banka sınırlaması, tatil günü gibi sıkıntılar yok.
İşlemler Hızlı ve Ucuz
- Bankalar para transferleri için komisyon alıyor. Uluslararası transferler ortalama 3 günde hesaba geçiyor.
- Banka işlemleri posta ile mektup gönderimi yada geçmişin uluslararası telefon görüşmeleri gibi pahalı ve yavaş.
- Bitcoin ağında işlem ücretleri çok daha düşük ve hızlı.
Sanal Cüzdan
- Bitcoin’leri bilgisayarınıza, mobil cihazınıza indirdiğiniz sanal cüzdanlarda saklıyorsunuz.
- Sistemin arkasında her işlemin kaydedildiği bir kayıt düzeni var.
Güvenlik
- Kullanıcı olmak için bir protokol imzalamak gerekiyor.
- İşlemin gerçekliği ve güvenliği sayısal imzalarla sağlanıyor.
- Cüzdanların emniyetli olmadığı ve bitcoinlerin çalınabileceği iddiaları var.
Madencilik
- Para yaratma işine madencilik deniyor. Madencilik, hesaplama yetkisini kullanarak işlemi gerçekleştirme, sistem ağını güvenli bir şekilde koruma ve sistemdeki her kullanıcıyı senkronize hale getirme işlemidir. Topraktan altın çıkarımından esinlenerek bu ad verilmiş. Bu işi özel donanımlarla yapanlara madenci deniyor. Bunun karşılığında Bitcoin kazanıyorlar.
- Madenciler, miktarı azalan ve öngörülebilir oranda Bitcoin çıkarabiliyor. Her yıl dolaşıma giren Bitcoin miktarı zaman içinde yarıya iniyor. Sistem 21 milyon Bitcoin dolaşıma çıkıncaya kadar çıkarma izni vermek üzerine kurgulanmış. Yani emisyon hacminin üst sınırı 21 milyon Bitcoin.
Para Transfer süreci
- Her iki ülkede de Bitcoin alıp–satan, banka veya döviz bürosu olmalı.
- Aracılar, Bitcoin alıcı veya satıcısından kendilerine ait bir hesaba ait IBAN bilgilerini istiyor.
- Aracı şirket, IBAN üzerinden gelen ulusal para karşılığında o şahsa Bitcoin satıyor veya bu hesaba gönderilen ulusal para karşılığında Bitcoin alıyor.
Kazanç sağlar mı?
- Bitcoin’in değerini piyasasındaki arz ve talep koşulları belirliyor. Talep artınca fiyatı artıyor, düşünce değeri azalıyor. Dolaşımda sınırlı miktarda Bitcoin var. Yeni Bitcoin yaratmanın önceden belirlenmiş bir prosedürü ve limiti var. Arza göre talep hızlı artınca, Bitcoin değer kazanıyor
- Bitcoin’in sürekliliği ve devamlı büyümesini garanti eden bir mekanizama yok. Bitcoin ile Madencilik, alım/satım, ticaret yapılabilir, ama kâr garantisi yok.
Ülkelerde durum
- Ağustos 2013’te Almanya Bitcoin’lerin vergi ödemek ya da ticari işlemlerde kullanılabileceğini açıkladı. Almanya sayısal parayı bir elektronik para ya da döviz olarak değil bir finansal enstrüman olarak görüyor.
- BtcTurk.com ile Kıbrıs üzerinden Türkiye de işlem yapılabiliniyor. Kuzey Amerika, Avrupa, Rusya, Avustralya, Brezilya bitcoin kullanılan ülkeler
İstanbul Atatürk Havaalanı’da “Travelers Box” sanal döviz gişesi kiosku ile Türk Lirası karşılığında Bitcoin alışverişi yapılabiliyor.
Lamassu Bitcoin ATM
Bitcoin QR kodunu cihaza okut
Nakit parayı cihaza koy
Hesabına Bitcoin yatsın
Bitcoin QR kodunu cihaza okut
Nakit parayı cihaza koy
Hesabına Bitcoin yatsın
Bundan sonra ne olacak
Bireysel özgürlükler arttıkça, serbest piyasa rekabeti kızışacak ve kurumlar daha esnek yapıya bürünecekler. 100 yıl önce, doların gümüş olarak karşılığı vardı; fakat bugün doların karşılığı ABD hükümetidir.
Hükümetler, istedikleri zaman paranın değerini değiştirebilirler. Bu nedenle ülke para birimlerine olan bağlılık zamanla azalabilir. Altına, Gümüşe, ve sayısal paralara güven artabilir.
Günümüz bireyleri sosyal medya yardımıyla birbirlerine yaklaştıkça, yeni sistemler ortaya çıkmakta, mevcut değer kavramları esnekleşmektedir.
Geleneksel yapıları gereği yavaş hareket eden kurumlar (Bankalar, Devlet kurumları, bazı endüstriler) değişmek zorundadır. Bu kurumlar ancak;
Silolaştırılmış ürünlerden, birlikte uyum içerisinde çalışabilen platformlara,
Statik yapılardan ağ yapısıyla birbirine entegre sistemlere geçerek ve,
Düşünme hızını katlayarak yeni ekonomi de etkin rol alma şansına sahip olabilirler.